Het zijn pittige tijden voor paus Franciscus. Nadat zijn bezoek aan Ierland vorige week was overschaduwd door de misbruikschandalen die recent naar boven zijn gekomen, eiste dit weekend een aartsbisschop zijn aftreden.

Omdat de paus al jarenlang zou hebben geweten dat kardinaal Theodore McCarrick gelovigen misbruikte.

Aartsbisschop Carlo Maria Viganò, die jarenlang Vaticaan-diplomaat was in de VS, kwam zondag met een uitgebreide verklaring waarin hij stelde dat hij in 2013 zelf aan de paus had gemeld dat er een dik dossier was over McCarrick. Hij vindt dat de paus "zijn fouten moet toegeven" en moet opstappen.

Volgens Stijn Fens, Vaticaankenner en journalist bij het Nederlandse dagblad Trouw, zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen bij de brief van Viganò. "Hij is een uitgesproken tegenstander van de paus. Hij zit in een bepaalde hoek in het Vaticaan die eigenlijk al heel lang vindt dat deze paus weg moet." Deze conservatieve hoek heeft grote moeite met hoe de paus met de katholieke leer omgaat.

Een oorlogsverklaring, zo kan de verklaring van Viganò volgens Fens ook wel worden gezien. "De conservatieven binnen het Vaticaan hebben lange tijd gezocht naar een 'smoking gun', om van deze paus een doofpot-bisschop te maken. En ze denken die nu te hebben gevonden." (bron NOS/Trouw)